Opera

Opera - Free Download

Opera Browser, pionir među web pregledačima, od svog osnivanja 1995. godine nalazi se na čelu inovacija. Poznata po uvođenju inovativnih funkcija koje su kasnije postale standard u industriji, Opera je izgradila svoje mjesto među tehničkim entuzijastima i općom publikom.

Advertisements

U svijetu gdje se tehnologija brzo razvija, Opera pokazuje svoju važnost kroz prilagodljivost i neprestano poboljšavanje, udovoljavajući stalno mijenjajućim potrebama korisnika interneta.

Prednosti
 • ugrađeni VPN i AdBlocker
 • jednostavan je za korištenje, lagan i kompatibilan sa svim operativnim sistemima.
 • personalizovane teme koje korisnicima omogućavaju da prilagode izgled preglednika svojim preferencama
 • energetski efikasan način rada štedi bateriju na prijenosnim uređajima, što ga čini idealnim za korištenje na putu.
Nedostaci
 • ponekad šalje obavijesti koje mogu biti iritantne
 • ograničen broj proširenja koja se mogu koristiti
 • integracija sa određenim web uslugama može biti bolja, što bi olakšalo pristup i upotrebu određenih online alata
 • korisnički interfejs može biti kompleksan za nove korisnike, što može otežati njihovu prvu upotrebu Opere.

TOP 10: Zanimljive činjenice o Opera web pregledniku

 1. Veteran: Opera je jedan od najstarijih web preglednika koji se i dalje aktivno razvija, pušten u javnost april 1995. godine
 2. Prethodno samostalan: Prvih deset godina svog života, Opera je koristila svoj vlastito motor za raspored, Presto, ali je 2013. prešla na Chromium projekt koji je Google pokretao
 3. Norveško porijeklo: Operu je prvobitno razvio Telenor, najveća telekomunikacijska kompanija u Norveškoj
 4. Više od preglednika: U ranijim verzijama, Opera je uključivala i e-poštu, čitač web-fidova i IRC chat
 5. Otac CSS-a: Håkon Wium Lie, tehnički direktor Opere, surađivao je sa Timom Berners-Leejem u ranim 90-im i poznat je kao „Otac CSS-a“
 6. Dostupno na svim platformama: Opera je danas dostupna na širokom spektru uređaja, uključujući Windows, macOS, Linux, Android i iOS
 7. Opera za gejmere: 2019. godine, Opera je objavila Opera GX, preglednik namijenjen gejmerima sa jedinstvenim karakteristikama kao što su ograničenje RAM-a, integracija sa Twitch-em i Discord-om
 8. Kripto fokus: U januaru 2022. godine, Opera je pokrenula Opera Crypto Browser u javnu beta fazu, fokusirajući se na integraciju blockchain tehnologije
 9. Više od pregledanja: Opera također nudi Opera News, aplikaciju za vijesti baziranu na platformi veštačke inteligencije
 10. Povratak nezavisnosti: Krajem 2022. godine, konzorcijum koji je kupio Operu 2016. godine prodao je sve svoje akcije, a Opera se ponovo zalaže za korporativnu autonomiju

Historija Opera Browser-a

Opera Browser, osnovan u Norveškoj 1995. godine, predstavlja jedan od najstarijih igrača u areni web pregledača. Njegov razvojni put karakteriziraju inovacije koje su često prethodile trendovima u industriji. Opera je bila jedan od prvih pregledača koji je uveo tabovane prozore, što je danas standardna funkcija svih modernih pregledača. Osim toga, svojim korisnicima je pružila jedinstvene funkcije kao što je “Speed Dial”, unaprijed postavljene omiljene stranice na početnoj stranici pregledača. Kroz godine, Opera je prolazila kroz različite faze, uključujući prelazak na Chromium platformu 2013. godine, što je omogućilo veću kompatibilnost s web standardima i brži razvoj. Njena sposobnost da se prilagodi i inovira ključna je u razumijevanju njenog dugog opstanka u brzo promjenjivom tehnološkom svijetu.

Brzina i efikasnost

Performanse Opera Browsera su aspekt koji ga izdvaja od konkurencije. Kad je riječ o brzini i efikasnosti, Opera nudi optimiziranu brzinu učitavanja web stranica, zahvaljujući svom sofisticiranom mehanizmu kompresije. Ovo posebno dolazi do izražaja u usporedbi s drugim pregledačima na sporijim internet konekcijama.

Upravljanje resursima je još jedna ključna komponenta gdje Opera ističe svoje prednosti. Sa integriranim blokatorom oglasa i efikasnim upravljanjem memorije, Opera obezbjeđuje manje opterećenje na uređaju, što rezultira bržim radom i manjom potrošnjom energije. Ovo je posebno važno za korisnike koji koriste pregledač na mobilnim uređajima ili laptopima s ograničenim resursima.

Iskustvo korisnika je još jedna bitna sfera gdje Opera preuzima inicijativu. Intuitivan interfejs, zajedno s prilagodljivim opcijama kao što su teme i proširenja, omogućava korisnicima da prilagode pregledač svojim preferencijama. Ova prilagodljivost, zajedno s visokom efikasnošću, čini Opera Browser privlačnim izborom za širok spektar korisnika.

Sigurnost i zaštita od “Malware” i “Phishing” napada

Sigurnost je jedan od ključnih elemenata koji korisnici uzimaju u obzir pri odabiru web pregledača, a Opera Browser ovdje izuzetno dobro stoji. Sa ugrađenim besplatnim VPN-om, Opera pruža dodatni sloj privatnosti korisnicima, omogućujući im anonimno surfanje internetom bez potrebe za dodatnim eksternim softverom. Ova funkcija je osobito korisna u zaštiti podataka kada su korisnici povezani na javne Wi-Fi mreže.

Kada je riječ o zaštiti od malvera i phishing napada, Opera koristi napredne algoritme za skeniranje i blokiranje sumnjivih web stranica, pružajući svojim korisnicima sigurno okruženje za pregledanje. Pored toga, integrirani blokator oglasa ne samo da poboljšava brzinu učitavanja stranica, već i smanjuje rizik od zlonamjernih oglasa.

Usporedbom s drugim popularnim pregledačima kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox i Microsoft Edge, Opera stoji rame uz rame kad je u pitanju sigurnost. Dok svi ovi pregledači nude razne sigurnosne mjere, Opera svojim jedinstvenim pristupom pruža dodatne beneficije koje mogu biti presudne za korisnike koji su posebno zabrinuti za svoju privatnost i sigurnost na internetu.

Jedinstvene karakteristike Opere

Opera se izdvaja svojim jedinstvenim funkcijama koje nudi korisnicima. Jedna od najistaknutijih je njena funkcija “Opera Turbo”, koja pomaže u ubrzavanju pregledanja kompresijom web stranica, čime se smanjuje korištenje podataka – idealno za sporije internet veze. Osim toga, integrirani alat za blokiranje oglasa osigurava ne samo povećanje brzine učitavanja stranica, već i čistije i manje opterećujuće korisničko iskustvo.

Interfejs Opere je također značajno prilagodljiv, omogućujući korisnicima da personaliziraju svoj pregledač pomoću različitih tema i proširenja. Posebno se ističe “Speed Dial” funkcija, koja omogućava brzi pristup često posjećivanim web stranicama direktno s početne stranice pregledača.

Osim toga, Opera je uvela i integriranu funkciju chat aplikacija kao što su Facebook Messenger i WhatsApp direktno u pregledač, omogućujući korisnicima da ostanu povezani bez potrebe za prebacivanjem između kartica ili aplikacija. Ove inovativne karakteristike čine Opera Browser jedinstvenim izborom među web pregledačima.

Usporedba: Opera vs “Ostali” Web Browseri

Kada se Opera stavi u kontekst s drugim vodećim pregledačima kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox, i Microsoft Edge, nekoliko ključnih razlika dolazi do izražaja. Google Chrome, najpopularniji pregledač na tržištu, ističe se svojom brzinom i širokim nizom dodataka, ali često kritikovan zbog teškog upravljanja resursima. Opera, s druge strane, balansira brzinu i učinkovitost resursa, nudeći također širok spektar dodataka i funkcija.

ZnačajkaChromeSafariMicrosoft EdgeMozilla FirefoxOpera
Tržišni udio (mart 2024.)63,63%19,37%3,24%3,65%2,16%
Bazirano naChromium (Open-source projekat od strane Google)WebKit (Open-source projekat)Chromium (Open-source projekat od strane Google)Gecko (Vlasničko od strane Mozille)Chromium (Open-source projekat od strane Google)
PlatformaWindows, macOS, Linux, Android, iOSmacOS, iOSWindows, macOS, Linux, AndroidWindows, macOS, Linux, AndroidWindows, macOS, Linux, Android
FokusBrzina, EkstenzijeJednostavnost, Integracija sa Apple ekosistemomPerformanse, SigurnostPrivatnost, PrilagođavanjeBrzina, Ugrađene funkcije (VPN, blokator oglasa)
Jedinstvene značajkeObimna biblioteka ekstenzija, Režim inkognitoBrzo i efikasno za Apple uređajePoboљšane funkcije sigurnosti, Režim čitanjaFokus na privatnost, Široke opcije prilagođavanjaUgrađeni VPN, Blokator oglasa, Integrisani mesindžeri (GX verzija)
MemorijaVisokaNiskaUmjerenaUmjerenaUmjerena

Mozilla Firefox je poznat po svom fokusu na privatnost i sigurnost, slično kao Opera, ali Opera nadmašuje sa svojim ugrađenim VPN-om i naprednim blokatorom oglasa. Microsoft Edge, baziran na istoj Chromium platformi kao i Opera, pruža slično korisničko iskustvo, ali Opera nudi više prilagodljivosti i inovativnih funkcija poput integriranih chat aplikacija.

U konačnici, dok Chrome vodi u tržišnom udjelu, Opera nudi jedinstven balans između performansi, sigurnosti i korisničkog iskustva, čineći je privlačnom opcijom za one koji traže alternativu mainstream pregledačima.

Opera Browser stoji kao snažan konkurent u svijetu web pregledača, ističući se svojim jedinstvenim funkcijama, učinkovitom performansom i snažnim sigurnosnim značajkama.

Dok se tržište web pregledača neprestano razvija, Opera nastavlja inovirati, nudeći korisnicima privlačnu alternativu uz neprekidno poboljšanje i prilagodbu novim tehnološkim trendovima.


opera logo Download Opera Web Browser 57.0.3098

Advertisements
 • Published: 18.08.2018.
 • Updated: 14.04.2024.
 • License: Freeware
INFO: No restrictions.
Advertisements