Mozilla Firefox Logo

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox je brz, lagan i jednostavan open source web preglednik, koji se ubraja među najpopularnije web preglednike koji su trenutno dostupni.

Predstavljen je davne 2004. godine, i bio je prvi preglednik koji je krenuo u borbu protiv dominantnog Internet Explorera.

Od tada, Mozilla Firefox se nalazi među tri najpopularnija web preglednika. Ključne karakteristike koje su Firefox popularizovali su jednostavno i efikasno korisničko sučelje, brzina pregleda web sadržaja kao i jake sigurnosne mogućnosti.

Pretraživač je posebno popularan među programerima, zahvaljujući open source razvoju i aktivnoj zajednici naprednih korisnika.

Firefox – Download & Instalacija

NAPOMENA: Prije nego što počnete sa download-om aktualne verzije, provjerite ovdje da li Vaš računar podržava sve sistemske zahtjeve za rad Firefoxa.

 • Kliknite na gumb Download ( 32-Bit ili 64-Bit ) verziju
 • Prilikom preuzimanja instalacijske dototeke, možda ćete prvo trebati ručno otvoriti preuzetu datoteku. Kako bi to odradili, ukoliko Vam se pojavi prozor kao što je na fotografiji ispod, odaberite Open ( ili Run ), a zatim klikom na Da ( Yes ) potvrdite sigurnosnu iznimku kako bi započeli instalaciju na Vaš računar.
 • Firefox je nakon samo nekoliko sekundi instaliran i spreman za upotrebu
Firefox Instalacija
Ukoliko je potrebno, kliknite na Open ( Otvori ) kako bi započeli proces instalacije Firefoxa

Po završetku instalacije, Firefox se automatski otvara. Od sada, možete uvijek ići putem interneta dvostrukim klikom na ikonu Firefox.

Brže i jednostavnije surfanje netom

Mozilla usmjerava puno resursa u izradu jednostavnog,preglednog i efikasnog korisničkog interfejsa, s ciljem da učini “surfanje” bržim i jednostavnijim.

Struktura tabova koju su izradili Mozillini programeri, ubrzo je implementirana i u druge popularne web preglednike. U posljednjih nekoliko godina, Mozilla se fokusirala na maksimiziranje površine koje služi za prikaz sadržaja pojednostavljajući same kontrole za upravjlanje na samo jedan Firefox gumb ( koji sadrži postavke i opcije) i tipke za naprijed i natrag. Na taj način, korisniku se omogućava potpuni doživljaj multimedijalnog sadržaja.

URL traka sadrži i integrisanu Google pretragu, što znači da korisnik bez obzira gdje se trenutno nalazio, brzo i lagano može doći do željenih informacjia koristeći najpopularniji internet pretraživač – Google.

Na desnoj strani URL polja nalaze se opcije za upravljanje favoritima, povijest pretrage kao i tipka za osvježavanje.

U istom redu, prema desnoj strani nalaze se i gumb koji prikazuje povijest preuzimanja sadržaja ( Download History ) kao i gumb za početnu stranicu ( Home Button ).

Brzina Firefox-a

Firefox Screenshot

Mozilla Firefox može se pohvaliti sa impresivnom brzino otvaranja i prikaza sadržaja web stranica, zahvaljujući odličnom JagerMonkey JavaScript engine-u.

Brzina pokretanja preglednika i rendiranje grafike su također među najbržim na tržištu web browsera. Firefox upravlja složenim video i web sadržajem koristeći Direct2D i Direct3D grafički sustav.

Zaštita od pada ( Crash protection ) osigurava da se zaustavi iskljčivo dodatak ( plugin ) koji je prouzrokovao prestanak rada preglednika, a ne ostatak sadržaja koji se pregleda. Ponovno učitavanje stranice ponovo pokreće i pogođene dodatke.

Sigurnost & Private Browsing

Firefox je bio prvi preglednik koji je predstavio “Private Browsing“, opcija koja omogućava da pregledate sadržaj na internetu potpuno anonimno i sigurno ( bez tragova ).

Povijest, pretrage, lozinke, preuzimanja, kolačići i keširani sadržaj se automatski uklanjaju gašenjem. Na taj način, minimizirane su šanse da neki drugi korisnik ukrade Vaš identitet, ili pronađe povjerljive informacije.

Sigurnost sadržaja, anti-phising tehnologija i antimalware / antivirus integracija osiguravaju pregled sadržaja na najveće mogućem nivou.

Personalizacija i razvoj Mozilla Firefox-a

Ovaj open source projekt se stalno poboljšava i razvija. Brojni besplatni dodaci vam omogućuju poboljšavanje raznih funkcija preglednika.

Ugrađeni Firefox Add-ons Manager omogućava da otkrijete i instalirate dodatke unutar samog preglednika, kao i pregled ocjena, preporuka i opisa istih.

Tisuće tema omogućavaju da prilagodite izgled i dojam preglednika vašim zahtjevima.

Svaka verzija Firefoxa prolazi kroz nekoliko razvojnih faza. Nove funkcije se prvo mogu testirati u takozvanoj “Nightly” verziji, pa slijedi “Aurora”, da bi konačno došli do zvanične verzije.

Šta je novo?

Trenutna verzija donosi neka sigurnosna poboljšanja. Flash je potpuno izbačen i da bi pokrenuli neki dodatak, morate ga prethodno odobriti. Tako je spriječeno automatsko učitavanje štetnih dodataka (add-ons).

Ni jedan drugi preglednik ne kombinira brzinu, sigurnost, udobnost i proširljivost kao Mozilla Firefox.

Mozilla Firefox - Recenzija & Ocjena

Firefox Free
Firefox Review Logo

Name: Mozilla Firefox

Description: Firefox omogućava brzo i jednostavno surfanje webom. Brzina, sigurnost, udobnost i proširljivost u jednom Browseru.

Offer price: 0.00

Currency: EUR

Operating System: Winodws XP, Windows 7, Windows 10

Application Category: Browser, Internet

 • Instalacija
 • Sučelje
 • Mogućnosti
 • Jednostavnost
4.8

Zaključak

Ako Firefox niste isprobali neko vrijeme, provjerite ga; bit će vam drago što ste to učinili.

Pozitivno

 • brze performanse
 • pregledno dizajnirano sučelje
 • pristupačni sigurnosni alati

Negativno

 • vrlo teško kontaktirati Moziila Support Team
 • pojedina proširenja ne rade sa aktualnom verzijom
Sending
Ocjena korisnika
4.86 (Glasova: 7 )

mozilla firefox Download Mozilla Firefox 73.0

Alternativni programi

Dodaj komentar

Your email address will not be published.

nineteen − 6 =