TOP 5: Najbolje Offline Navigacije za Android

Android navigacija ima mnogo, ali je sve više potrebno da rade i u offline načinu, to jest da ne koriste […]

Android navigacija ima mnogo, ali je sve više potrebno da rade i u offline načinu, to jest da ne koriste mobilne internet podatke. Zašto? Jer svaki telefon ima GPS koji nam je uvek dostupan, ali ne i internet.

Primera radi, vi ste u inostranstvu i nemate internet, jedino rešenje je vaš GPS. Ali vam je potreban internet. Postavlja se pitanje kako to zaobići? Vrlo jednostavno – pomoću offline navigacija.

Rješenje stiže u jednostavnom preuzimanju mapa zemalja direktno na mobitel, tako da ih navigacijska aplikacija može učitati čak i bez Interneta.

Koja je najbolja Offline navigacija za Android?

Ukusi su različiti. Ovo je zasnovano na dugogodišnjem iskustvu. Mi vam predsatvljamo naših 5 najboljih navigacija za Android uređaje.

Google Maps

Google mape su mnogo više od običnih mapa. Ako koristite Google Services, onda će vam se svidjeti i Google Maps. Od nedavno, oni su uspeli da kreiraju rute sa više tačaka (npr. Zvezda, pauza, pauza, cilj …) što je velika prednost u odnosu na mnoge druge aplikacije.

Zatim, posjeduje satelitske (rasterske) i vektorske mape, tako da možete odabrati koji način odgovara vašim potrebama.

Navigacija podržava i tzv. turn-by-turn način, tj. od skretanja do skretanja. Dakle, kada se pokrene, navigacija se prebacuje u Drive mod i na taj način možete lako pratiti putanju.

Google Maps podržava, kao i mnogi drugi Google servisi, sinhronizaciju između uređaja na kojim koristite isti Google nalog. Pored toga, moguća je i integracija sa drugim Google uslugama.

Offline režim radi lako, samo preuzmite mape za trenutni region na ekranu i možete da koristite offline aplikaciju bez interneta. Vaš trenutni položaj se određuje pomoću GPS-a.

Da biste preuzeli offline mape, prevucite lijevu ivicu ekrana udesno da biste prikazali opcije, izaberite “Offline”, a zatim “Plus” da biste dodali novu. Od vas će se tražiti da postavite područje koje želite sačuvati. Učinite to i pritisnite dugme za preuzimanje (Download).

Maps.me

Maps.me je aplikacija otvorenog koda dostupna za Android, iOS i BlackBerry, a koristi OpenStreetMap(OSM). Prednost ovih mapa je što su otvorenog tipa i svako može da ih uređuje. Na taj način se stvara veća baza mesta i detaljnija mapa.

I ove mape imaju offline režim koji je malo bolje urađen u smislu jasnije definisan i bolje prezentovan korisniku. Isto veoma precizne mape, aplikacija je brza, ima sve gradove i države, detaljna je… možda malčice oskudnija od Google mapa ali to je zato što Google mape imaju integraciju sa ostalim Google servisima.

Waze

Google je kupio Waze servis koji je zamišljen da bude navigacija sa prijateljima, tj. neka vrsta „društvene mreže“ u realnom vremenu za navigaciju. Veoma dobra ideja, zato je Google i kupio, ali se meni nije nešto preterano dopalo, i nije mi koristilo baš najbolje. Tačnije, u Srbiji nisam uspeo da izvučem pun potencijal ove aplikacije. Verovatno i otuda nezadovoljtsvo.

Međutim, Google planira, kako sam čuo, da na neki način izjednači Google Maps i Waze, odnosno da to spoji u jedan servis. Ako to dobro izvedu, prelazim na Waze, ili kako se tad nova treća aplikacija bude zvala.

HERE Maps

HERE mape ima takođe lepo urađen offline režim i detaljne mape. Nema šta mnogo da se piše o HERE mapama, sem da ima korisnih opcija i lep interfejs. Dobile su dosta pažnje i mnogi je stavljaju na prvo mesto, ali ja ipak nisam jer lično nisam imao neka bolja iskustva, Google mape su mi se ipak bolje pokazale i više mi pomogle.

TOP 5: Najbolje Offline Navigacije za Android

Android navigacija ima mnogo, ali je sve više potrebno da rade i u offline načinu, to jest da ne koriste mobilne internet podatke. Zašto? Jer svaki telefon ima GPS koji nam je uvek dostupan, ali ne i internet.

Alternativni programi

Comments are closed.